Viestikapula -blogi

Viestikapula -blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Viestikapula kulkee eteenpäin, kun kirjoittaja haastaa seuraavan viestinviejän mukaan blogiin. Viestin ensimmäisestä osuudesta vastasi Tapio Korjus, joka laittoi viestikapulan liikkeelle toukokuussa 2008.

Voit kommentoida urheilijoiden näkemyksiä ja osallistua keskusteluun. Toimitus valvoo keskustelua ja käy läpi kommentit ennen niiden julkaisemista. Hyvän tavan vastaisia viestejä ei julkaista.

« Takaisin

Suomessa eivät huijarit menesty

Jos antidopingtyössä järjestettäisiin maiden välisiä mestaruuskisoja, Suomi olisi mestarisuosikkien joukossa, ellei peräti ykkössuosikki. Tuosta on syytä olla ylpeä, vaikka samalla toivonkin, että testaaminen toimisi yhtä hyvin kaikkialla maailmassa.
 
Testimenetelmät paranevat koko ajan ja huijarit saadaan yhä paremmin kiinni, mutta tekemistä riittää. Monissa maissa antidopingtyö ei uskoakseni ole vielä Suomen tasolla.
 
Kuluneen vuoden dopinguutisissa yleisurheilu on ollut isosti esillä, mikä on kaksiteräinen miekka. Urheilijan silmin on hienoa, että oma laji puhdistuu, mutta kun yleisurheilu on lajina noussut ylikorostuneeseen asemaan kaikessa dopinguutisoinnissa, se vie fiilistä urheilijoita ja katsojilta. Ajatellaan, että monet käyttävät aineita, vaikka totuus lienee päinvastainen. Minä uskon, että nykyinen testausjärjestelmä on aito pelote.
 
Kesän puheenaihe oli Venäjän sulkeminen Kansainvälisen yleisurheiluliiton jäsenyydestä ja EM- ja olympiayleisurheilusta. Se oli sääli niille venäläisille yleisurheilijoille, jotka ovat puhtaita, mutta ainoa oikea ratkaisu. Kun taustalla oli noin järjestelmällistä ja likaista peliä, joka vielä vaikutti valtiojohtoiselta, ei minusta ollut muita vaihtoehtoja.
 

”Aika usein meillä on käyty”

Kuinka antidopingtyö näkyy minun arjessani? Lähinnä niin, että ilmoitan jokaiselle yölle olinpaikkatiedot Maailman antidopingtoimisto WADAn ylläpitämään ADAMS-järjestelmään. Samalla ilmoitan yhden tunnin päivässä, jolloin olen testaajien tavattavissa tuossa antamassani osoitteessa.
 
Minulla tuo aika on usein aamulla kello 6–7. Olen silloin nukkumassa, mutta myös tavoitettavissa, ja aika usein saan aamuvieraita. Täytän järjestelmään yöpaikat etukäteen, ja se kieltämättä joskus stressaa, kun ei meinaa muistaa käydä vaihtamassa sitä silloin, kun suunniteltu yöpaikka vaihtuu.
En silti pidä käytäntöä riesana vaan osana ammattiurheilijan arkea. Siihen kuuluu sekin, että joutuu katsomaan todella tarkasti, mitä suuhunsa pistää. Varsinkin lisäravinteiden suhteen pitää olla äärimmäisen tarkka. 
 
Jos omat lisäravinteet sattuisivat ulkomaan reissulla loppumaan, en lähtisi lähimpään kauppaan ostamaan mitä sattuu tuotteita. Konsultoin tuollaisessa tilanteessa ADT:n asiantuntijaa. Näin teen myös, jos minulle määrää lääkettä joku muu kuin oma lääkärini.  
 
Näin minusta on urheilijana toimittava. Ei sitä kukaan kuitenkaan uskoisi, jos kroppaani joutuisi kiellettyä ainetta ja selittäisin, etten tiennyt, että sitä oli lääkkeessä tai lisäravinteessa.
 
Oskari Mörö
Aitajuoksija
 
Oskari Mörö haastaa Viestikapula-blogin seuraavaksi kirjoittajaksi uimari Emilia Bottaksen. 
 
Susanna Sokka

Susanna Sokka

viestintäpäällikkö

puh: 040 740 7477

email: susanna.sokka@suek.fi