Viestikapula -blogi

Viestikapula -blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Viestikapula kulkee eteenpäin, kun kirjoittaja haastaa seuraavan viestinviejän mukaan blogiin. Viestin ensimmäisestä osuudesta vastasi Tapio Korjus, joka laittoi viestikapulan liikkeelle toukokuussa 2008.

Voit kommentoida urheilijoiden näkemyksiä ja osallistua keskusteluun. Toimitus valvoo keskustelua ja käy läpi kommentit ennen niiden julkaisemista. Hyvän tavan vastaisia viestejä ei julkaista.

« Takaisin

Kropan pelisääntöjä pitää kuunnella

Puhdas urheilu on kuuma puheenaihe yleisurheilussa, ja se puhuttelee paljon myös minua. Olen tyytyväinen, että vihdoin on uskallettu ottaa kovemmat keinot käyttöön: menty pintaa syvemmälle, löydetty todisteita ja annettu rangaistus. Konkreettisimmin kärsii Venäjä. Oikeasti kaikki kärsivät.

Huipulle pääseminen on rankkaa työtä. Fyysisesti mennään kropan äärirajoilla, kun pitää olla nopea, voimakas, tehokas ja kimmoisa. Koko kroppa on saatava peliin. Sitä on harjoitettava äärirajoilla ja pysyttävä ehjänä. Samalla se on myös henkisesti raskasta. Ei ihme, että kivet on käännetty helpompaa tietä etsiessä. Dopingin ei kuitenkaan pitäisi koskaan olla vaihtoehto, sillä aina voi tehdä sallitusti jotain paremmin.

Kropan puskeminen luonnottomasti rajojen yli ei varmasti ole terveellistä, ja siitä koituva haitta tai hyöty on elinikäinen. Kaikissa meissä pelaavat luonnonlait, ja elimistössä tapahtuvat fysikaaliset prosessit antavat rajat suorituksille. Näiden sääntöjen kuuntelun ja noudattamisen pitäisi viedä huipputulokseen ja menestymiseen. Palkinto olisi maittavin sille, joka on pystynyt tekemään töitä 24/7 kuunnellen kehoaan ja harjoittamalla sitä luonnollisesti. Dopingin myötä onnistumisen maku on viety kaikilta. Täysin puhdasta urheilijaa voidaan epäillä dopingista huippu-suorituksen yllättäessä, ja hyvin onnistuneen 4. sijan urheilijan puolesta voidaan harmitella ja miettiä, käyttiköhän joku kärkikolmikosta vieden ansaitun mitalin. Moiset mietteet tulisi unohtaa, kun urheilijoita testataan säännöllisesti.

Itse aion selvittää, kuinka pitkälle puhtaalla urheilulla kolmiloikkaa voi hypätä. Uskon, että ymmärtämällä kropan pelisäännöt ja kuuntelemalla ja toimimalla sen viestien mukaan yltää parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Näen, myös että tiiviin yleisurheiluperheen kasvattaminen niin Suomen sisällä kuin maailmanlaajuisesti edistäisi puhdasta urheilua, sillä kukapa ystäviään tahtoisi huijata. Vertaistuki lähellä auttaa tekemään oikeita asioita entistä paremmin, ja kun tietää kanssapelurien tekevän puhdasta työtä, se motivoi paljon henkisellä tasolla.

Vaikka itse tietää, ettei aio koskaan dopingia käyttää, aiheuttaa aihe silti huolta ja stressiä. Kanssakilpailijoiden puhtautta ei kannata miettiä. Siitä ei tule hullua hurskaammaksi, mutta mitä jos kaikesta huolimatta itse joutuisi kohtaamaan positiivisen testituloksen? Vahinko tai ei, tuomio on sama. Juomapulloa ei pidä koskaan jättää näkymättömiin. Kaikki harmittomimmat lisäravinteetkin tulisi tarkistaa ja sairastuessakin muistaa varmistaa, ettei vain laita suuhunsa mitään sopimatonta. Olinpaikkatiedot tulee ilmoittaa joka yölle ja tunti testauksen varalta joka päivälle ja muistaa olla paikalla ilmoittamaansa aikaan.

Aina ei voi muistaa kaikkea, mutta urheilijan on pakko! Kyllä sitä on tullut muutamaan otteeseen sydän kurkussa hypättyä illalla sängystä päivittämään olinpaikkatietoja. Kaikesta huolimatta teen sen mielelläni. Se on ainoa keino osoittaa puhtauttaan ja luottaa siihen, että muutkin ovat. Yhteiset säännöt ja selvä peli ovat ainut tapa yrittää pitää peli puhtaana. Se vaatii töitä myös urheilijalta, mutta meitä vartenhan systeemi on tehty. Harmillisesti vastapuoli on usein askeleen edellä, mutta sitkeä ponnistelu puhtaan urheilun puolesta kannattaa!

Kristiina Mäkelä
Kolmiloikkaaja

Susanna Sokka

Susanna Sokka

viestintäpäällikkö

puh: 040 740 7477

email: susanna.sokka@suek.fi