Viestikapula -blogi

Viestikapula -blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Viestikapula kulkee eteenpäin, kun kirjoittaja haastaa seuraavan viestinviejän mukaan blogiin. Viestin ensimmäisestä osuudesta vastasi Tapio Korjus, joka laittoi viestikapulan liikkeelle toukokuussa 2008.

Voit kommentoida urheilijoiden näkemyksiä ja osallistua keskusteluun. Toimitus valvoo keskustelua ja käy läpi kommentit ennen niiden julkaisemista. Hyvän tavan vastaisia viestejä ei julkaista.

« Takaisin

Kansainväliselle huipulle pääsee puhtaasti

Pitäisi varmaankin kokea suorastaan palkitsevana saada kirjoittaa antidopingaiheista blogia ajankohtana, jolloin lähes päivittäin uutisoidaan kansainvälisesti uusista paljastuksista (=läpimurroista) dopingin vastaisen työn saralla. Esille tulevien asioiden mittakaava on kuitenkin niin mykistävä, ettei kukaan urheilua hengittävä voi olla siitä kuin surullinen. Yksittäiset urheilijat ovat jääneet uutisoinnissa lähes sivurooliin.  Keskiössä ovat kokonaiset kansakunnat, kansainväliset kattojärjestöt ja niissä vaikuttavat johtajat. Aiheesta kirjoittaminen on haaste myös siksi, etteivät omatkaan ajatukseni ole täysin jäsentyneitä uusien paljastusten valossa. Monia kysymyksiä pyörii mielessä:

  • Mitä vielä paljastuu?
  • Ketkä kaikki ovat olleet tietoisia eri organisaatioissa, ja ketkä ovat ummistaneet silmänsä?
  • Mitä muita lajeja, maita, organisaatioita ja kisajärjestäjiä tämä tuuletus tulee vielä koskettamaan?
  • Mitä tämä tarkoittaa huippu-urheilun uskottavuudelle, kiinnostavuudelle ja profiilille ylipäänsä?

Ja vielä yksikysymys: miksi vasta nyt, WADA? Eikö riittävän raskauttavia epäilyjä, signaaleja tai havaintoja olisi muka ollut jo aiemmin? Eivätkö tapahtumat ja dopingin käytöstä kiinnijääneiden määrä esimerkiksi kansainvälisessä maantiepyöräilyssä olisivat antaneet aihetta perusteellisiin selvityksiin muissakin lajeissa ja lajiryhmissä jo vuosia sitten? On joka tapauksessa tyytyväisenä todettava-, että WADA on vihdoin ottamassa roolia, jota siltä on odotettu jo vuosien ajan. Riippumattoman, mobiilin ja asiantuntevan komission asettaminen oli erinomainen päätös. Kansainvälisesti toimivien valmentajien ja urheilijoiden piirissä kiertävien kokemusten ja tarinoiden määrä on jo pitkään indikoinut kansainvälisen dopingongelman olevan todellinen ja iso. Tämä siitäkin huolimatta, että osa tarinoista on todella vain tarinoita ja perättömiä huhuja.

Voin tunnustaa, että olen näitten käsitysten valossa itse jo ehtinyt vuosien aikana mielessäni epäillä myös WADAa, jos ei niinkään suoraan osallisuudesta suureen huijaukseen mutta kuitenkin haluttomuudesta ja kyvyttömyydestä penkoa isojen lajien ja johtavien urheilumaiden käytäntöjä. Nyt Kansainvälistä yleisurheiluliittoa ja Venäjää koskevat paljastukset osoittavat WADAn olevan ottamassa merkittävän askeleen uskottavaksi antidopingorganisaatioksi. Suurimpien (myös rahoituksessa merkittävien) kimppuun käyminen osoittaa, että kotiläksyt on tehty huolellisesti ja että todistusaineistoa on riittävästi. Se kertoomyös sellaisesta rohkeudesta ja uudistamishalusta, joita kansainvälinen huippu-urheilu nyt kipeästi tarvitsee. Itse olin ennemminkin odottanut pakastettujen kisanäytteiden tulevan paljastamaan designdopingia jatkossakin, mutta edelleen vain yksittäisten urheilijoiden osalta.

Nyt olisi tietysti otollinen aika leikkiä jälkiviisasta ja sanoa, että tämä oli nähtävissä. Omalta osaltani voin sanoa, että toivoin ja oletin huippu-urheilun dopingongelman asettuvan ajan myötä jälkijättöisenkin sanktio-uhan avulla tiettyihin rajoihin. Itse huippu-urheilutyötä työtä tehneenä ja kansainvälisistä tuloksista koko kansalle vastanneena totean vain, ettei mitkään olisi mieluisampaa kokea kuin tasavertaisten lähtökohtien tarjoaminen kansainvälisillä kentillä kilpaileville suomalaisille urheilijoille.

Mitä siis seuraavaksi? Nyt aloitetut prosessit jatkuvat omaa reittiään, ja uusia paljastuksia vielä näkemään. Tämä tarina on uskoakseni vasta alkupuolellaan. Mutta miten huippu-urheilun uskottavuus säilytetään jatkossa? WADA tekee omaa vaativaa osuuttaan ja tulee varmasti saamaan siitä myös kritiikkiä ja kokemaan vastarintaa. WADAn taustalla olevan kansainvälisen yhteisön pitää nyt tukea sen toimintaa vahvemmin ja yhtenäisemmin kuin koskaan. Kansainvälisiltä urheilun katto-organisaatioilta pitää kaikin tavoin vaatia ja edellyttää pikaisia toimia läpinäkyvyyden, avoimuuden ja hyvän hallinnon periaatteiden lisäämiseksi. Kuten eräs kansainvälinen huippuvalmentaja minulle vuonna 2002 keskustellessamme osuvasti totesi: ”Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely.”

Selvityksiä pitää siis jatkaa, jotta ongelman todellinen mittakaava tulee näkyväksi. Suomalaista antidopingtyötä ja -järjestelmää voi tässä yhteydessä varauksetta kiittää aktiivisuudesta, tehokkuudesta ja innovatiivisuudesta. Ja ehkä kaikkein eniten rakentavan, mutta ehdottomaan riippumattomuuteen pyrkivän yhteistyökulttuurin ylläpitämisestä, monin ajoin haastavassa toimintaympäristössä.

Lopuksi on tietysti syytä vielä kysyä, mitä yksittäisen huippu-urheilijan tai valmentajan pitäisi tästä kaikesta miettiä. Omasta mielestäni suomalaisessa, länsimaisten demokratioiden tarjoamissa puitteissa urheiltaessa pitää voida yksinkertaisesti ajatella, että lopulta jokainen huippu-urheilija tekee päätöksen doping- ja antidopingasioista itsenäisesti. Toisten tekemisiä ja kansainvälisen tilanteen mahdollista epäreiluutta on aivan turha märehtiä. Itse olen edelleen uskossani luja siitä, että (lähes) kaikissa lajeissa kansainväliselle huipulle voi päästä jalostamalla lahjakkuuttaan harjoittelemalla määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti. Omaan parhaaseen pyrkiminen urheilussa riittää. Sen pitää jatkossakin riittää.

Kari Niemi-Nikkola
ylitarkastaja
opetus- ja kulttuuriministeriö

Haastan seuraavan blogimerkinnän kirjoittajaksi suomalaisen tennislegenda Jarkko Niemisen. Haluaisin kuulla hänen ajatuksiaan reilusta pelistä ja puhtaasta urheilusta.
 

Susanna Sokka

Susanna Sokka

viestintäpäällikkö

puh: 040 740 7477

email: susanna.sokka@suek.fi