Viestikapula -blogi

Viestikapula -blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Viestikapula kulkee eteenpäin, kun kirjoittaja haastaa seuraavan viestinviejän mukaan blogiin. Viestin ensimmäisestä osuudesta vastasi Tapio Korjus, joka laittoi viestikapulan liikkeelle toukokuussa 2008.

Voit kommentoida urheilijoiden näkemyksiä ja osallistua keskusteluun. Toimitus valvoo keskustelua ja käy läpi kommentit ennen niiden julkaisemista. Hyvän tavan vastaisia viestejä ei julkaista.

« Takaisin

Herrasmieslajissa ei oikoteitä tunneta

Minulle telinevoimistelu on elämäntapa. Jos on aloittanut voimistelusalilla käynnin 5-vuotiaana ja treenaa nykyään keskimäärin 30 tuntia viikossa, voi hyvällä omallatunnolla sanoa koko elämän pyörivän pitkälti voimistelun ympärillä.

Mutta en juurikaan ole pysähtynyt miettimään telinevoimistelun puhtautta ja reilua peliä, ennen kuin Petra Olli haastoi kirjoittamaan tähän ADT:n blogiin. Minulle puhdas ja reilu urheilu ovat perusarvot, enkä keksimälläkään keksi mitä hyötyä dopingista voisi omassa lajissani olla.

Jos telinevoimistelussa haluttaisiin kasvattaa anabolisilla steroideilla lihasmassaa, kasvaisi samalla automaattisesti myös voimistelijan paino, mutta suhteellinen lihasmassa ei näin edistyisi lainkaan. Voimistelussa on kuitenkin kyse juuri suhteellisesta lihasmassasta – kehonpainoon suhteutetusta voimasta, jolla voimistelijat liikuttavat omaa kehoaan telineillä.

Palautumista nopeuttavat aineet taas mahdollistaisivat vain ylirasitustilan vartaloon ja lisäisivät täten loukkaantumisten todennäköisyyttä. Tämäkään tie ei pitkällä tähtäimellä veisi ollenkaan kohti menestystä.

Olen ylpeä, että omassa lajissani harvemmin törmää dopingiin. Podiumilla voimistelee mies miestä vastaan, ja salilla tehty kova työ punnitaan rehellisesti, reilulla pelillä ja puhtaasti.

Telinevoimistelu on herrasmieslaji. Telineillä ollaan keskenään kilpailijoita, mutta harjoitussaleilla ja podiumin ulkopuolella puolestaan kavereita. Onnistumisista onnitellaan vilpittömästä, ja kilpakumppaneita kannustetaan. Se on helppoa, sillä telinevoimistelussa voittajaksi kruunautuu aina se, joka on tehnyt kilpailuissa parhaan suorituksen.

Luonnollisesti oma suoritus voi jäädä kilpailujen jälkeen harmittamaan. Hampaankoloon voi jäädä parannettavaa, mutta hävityt mitalit tai sijoitukset eivät tuota pettymystä. Telinevoimistelussa voi vilpittömästi onnitella kilpailuissa menestyneitä urheilijoita, sillä suoritukset telineillä eivät valehtele. Telinevoimistelussa näkee, kuka kilpailuissa on onnistunut parhaiten, treenannut salilla eniten. Kun voitto on reilulla ja rehdillä pelillä ansaittua, on sitä turha jäädä kadehtimaan.

Telinevoimistelussa kehittyminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä työtä. Lajitekniikan myötä kehitetään voimistelusalilla myös suhteellista lihasmassaa, eikä oikotietä menestykseen ole.

Minulle puhdas urheilu on ainoa tapa urheilla. Kuten kaikessa urheilussa, menestyminen vaatii aina kovaa työtä. Telinevoimistelussa onnistuneet sarjat vaativat vaikeustason nostamisen ja suorituspuhtauden osalta kestävyyttä ja voimaa, jota ei saada mistään purkista napsimalla. Telineillä oikotietä onneen ei ole.

Siksipä sitä itsekin tulee viikoittain vietettyä 5–6 tuntia päivässä voimistelusalilla telineillä pyörimässä. Lihasvoimaa haetaan lajinomaisesti käsinseisontojen, punnerruksien, ristiriipuntojen ja kuntopiirien kautta. Pari kertaa viikossa käydään punttisalilla hakemassa punttivoimaa ja sitä kuuluisaa ”Venäjän hauista”, jota kilpakumppaneilla näkee.

Telinevoimistelu on kokonaisvaltainen laji. Siinä kiteytyy jo antiikin olympialaisten korkein tavoite: terve sielu terveessä ruumissa. Puhtaasti ja reilun pelin kannustamana.

Niinpä aina kilpailuareenalle astuessani olen ylpeä omista saavutuksistani ja siitä, että olen saanut pukea ylleni sinivalkoista, mutta myös lajistani, jossa niin selvästi on voimassa puhtaan urheilun ja reilun pelin henki.

Oskar Kirmes
telinevoimistelija

Oskar Kirmes haastaa seuraavaksi Viestikapula-blogin kirjoittajaksi kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän.  Mäkelä lähtee pian Rio de Janeiroon ensimmäisiin olympialaisiinsa, ja Kirmes toivottaa hänelle haasteen myötä tsemppiä kisoihin.

Susanna Sokka

Susanna Sokka

viestintäpäällikkö

puh: 040 740 7477

email: susanna.sokka@suek.fi