Viestikapula -blogi

Viestikapula -blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Viestikapula kulkee eteenpäin, kun kirjoittaja haastaa seuraavan viestinviejän mukaan blogiin. Viestin ensimmäisestä osuudesta vastasi Tapio Korjus, joka laittoi viestikapulan liikkeelle toukokuussa 2008.

Voit kommentoida urheilijoiden näkemyksiä ja osallistua keskusteluun. Toimitus valvoo keskustelua ja käy läpi kommentit ennen niiden julkaisemista. Hyvän tavan vastaisia viestejä ei julkaista.

« Takaisin

Aki Hintsa - henkilääkärini

Marraskuun puolessavälissä saimme kuulla ikäviä uutisia. Pidetty ja urheilupiireissä tunnettu lääkäri, ortopedi Aki Hintsa oli kuollut. Syöpä vei lopulta voiton yli puolentoista vuoden taistelun jälkeen. Häntä kaipaamaan jäävät vaimo Linda, lapset sekä lukuisat ystävät ja kaverit, joiden elämää Aki monin tavoin kosketti vuosien saatossa. Aki oli myös erittäin tärkeässä osassa minun edelleen jatkuvalla urheilu-urallani, aina vuosituhannen alusta näihin päiviin asti.

Tapasin Akin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Heti ensimmäisten keskustelujemme aikana yksi asia nousi ylitse muiden: Aki puhui paljon rehdistä mutta kovasta pelistä, jota tulisin kokemaan tielläni F1-maailman huipulle.

Aki opetti minulle ensimmäiseksi urheilun dopingarjen perusteet - minun täytyi kontrolloida kaikki lääkkeet, joita mahdollisesti käytän. Sen jälkeen kiinnitimme huomion lisäravinteisiin, joita tulisin tarvitsemaan fyysisen harjoittelun kiristyessä, ja nimenomaan niiden kontrolloimiseen. Peruskauraa nykyään, mutta nuorena pojankloppina tällaisten asioiden kanssa olisi voinut käydä vahinko hyvin helposti. Pahimmassa tapauksessa se olisi voinut tuhota hyvässä nousukiidossa olleen urani.

F1-vuosieni aikana Aki oli usein myös mukana, kun testaajat tekivät normaaleja testejään. Hän halusi aina varmistaa, että kaikki näytteet käsitellään viimeisen päälle huolellisesti testipaikoilla, vaikka testaajien antama ohjeistus kokemuksieni perusteella onkin aina ollut virheetöntä. Hän seurasi vierestä, kun testaajat antoivat minulle ohjeita testin kuluessa.

Yhteistyömme oli tiiviimmillään ajaessani McLarenin F1-tiimissä kausilla 2008 ja 2009. Tämän jälkeen työskentelimme eri tiimeissä aina näihin päiviin saakka, mutta aina kun tarvitsin neuvoa tai tietoa dopingasioista, otin yhteyden Akiin. Hän antoi selkeän näkemyksen, kuinka minun täytyy toimia. Jos Aki ei itse ollut täysin varma, hän sanoi, että soitetaan viiden minuutin päästä uudestaan ja otti yhteyden johonkin toiseen asiantuntijaan, joka antoi tarvittavan tiedon. Aki ei jättänyt mitään arvailujen varaan.

Akin luoma kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan perustuva Hintsa Performance -filosofia jää historiankirjoihin edelläkävijänä, josta nykyiset ja tulevat sukupolvet tulevat hyötymään niin urheilu- kuin siviilielämän puolella. Viimeiseksi jääneen puhelumme aikana Aki totesi minulle: "Heikki, olen iloinen kuullessani, että palaset alkavat vihdoinkin loksahdella taas kohdilleen. Jatka nyt löydettyä fyysisen ja henkisen balanssin tietä niin saat nähdä, että tuloksiakin alkaa pian tulla."

En koskaan pitänyt Akia sen kummemmin ennustajana, mutta seuraavassa kisassa puhelun jälkeen varmistin voitolla Japanin Super GT-sarjan mestaruuden. Olipahan tämä sattumaa tai ei, Aki näyttää olleen taas kerran oikeassa!

Heikki Kovalainen
Kilpa-autoilija

Heikki Kovalainen haastaa seuraavaksi Viestikapula-blogin kirjoittajaksi kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen.

Susanna Sokka

Susanna Sokka

viestintäpäällikkö

puh: 040 740 7477

email: susanna.sokka@suek.fi