Olympiakomitea ja Paralympiakomitea

Olympialiike edistää eettistä urheilua, reilua peliä ja rauhaa urheilun keinoin. Olympiakomitea ja Paralympiakomitea tekevät näkyvää kansainvälistä antidopingtyötä suurtapahtumissaan. Ne järjestävät joka neljäs vuosi olympia- ja paralympiakilpailut ja vastaavat niihin osallistuvien urheilijoiden antidopingtoiminnasta. Kansainvälinen Olympiakomitea ja Paralympiakomitea ovat sitoutuneet Maailman antidopingsäännöstöön.

Kansainvälinen Olympiakomitea (International Olympic Committee IOC) perustettiin vuonna 1894, Kansainvälinen Paralympiakomitea (International Paralympic Committee IPC) puolestaan vuonna 1989. Ne edustavat olympialiikkeen ydintä.

Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea

Suomen Olympiakomitea perustettiin vuonna 1907. Se kehittää eettisesti kestävää, vastuuntuntoista ja kansainväliseen menestykseen tähtäävää suomalaista huippu-urheilua, johon ei kuulu kiellettyjen aineiden tai menetelmien käyttö. Suomen Olympiakomitean läheinen yhteistyö ADT:n kanssa luo edellytyksen ajantasaiseen koulutukseen ja valistukseen urheilijoille, valmentajille ja lääketieteen ammattilaisille.
 
Suomen Paralympiakomitea perustettiin vuonna 1994 edistämään paralympiamenestykseen tähtäävää suomalaista vammaishuippu-urheilua. Paralympiaurheilun ehdoton lähtökohta on eettisesti kestävä, puhdas urheilu. ADT tekee dopingtestejä paralympialajeissa, ja paralympialajien huippu-urheilijat kuuluvat testauspooliin kuten muutkin huippu-urheilijat.
 

Teemu Japisson

Teemu Japisson

Pääsihteeri

puh: 0400 878 949

email: teemu.japisson@suek.fi